ERFGOEDGILDE

Klik op Home en vervolgens op Nieuw om de updates te bekijken.
Activiteiten 2019
20190811 SLAG DER ZILVEREN HELMEN HALEN

Om deze herdenking te vieren op zaterdag 10 en zondag 11 augustus was er een heel programma voorzien van de stad Halen en het museum.
In de stad was een waaier aan uiteenlopende activiteiten van optredens, bloemenhulde optochten, … teveel om op te noemen.
Daar we uitgenodigd waren in het museum beperkte onze aanwezigheid zich tot de terreinen van het museum zelf, waar wij de bezoekers de rijkswachters anno 1914 voorstelden. Tevens gaven we de mensen tekst en uitleg van de belangrijke bijdrage die de rijkswachters bij de “Slag Der Zilveren Helmen” leverden, iets wat in de literatuur niet altijd tot zijn recht komt en eerder ondergewaardeerd wordt.
Zaterdag en zondag was er een militair bivak anno 1914 met originele uniformen en materiaal. In de namiddag stond er een wandeling met een gids op het programma dit door t’ slagveld , de hoeve ijzerwinning, de Mettenberg, het helmenpark en de Belgische Militaire begraafplaats.
We hebben weer een fijne en zonnige dag beleefd tussen de soldaten van toen en de massa bezoekers.
We hopen er opnieuw te mogen aanwezig zijn bij de eerstvolgende editie.
Hartelijk dank aan de familie Stroobants voor het warm onthaal, alsook een dikke proficiat voor de uitbouw van het prachtige museum.
Bedankt iedereen voor de fijne, plezierige en stijlvolle beleving.

(Artikel & Foto's : Urbain Luytens)

Klik op de foto hieronder en bekijk enkele beelden van de herdenking.