ERFGOEDGILDE

Klik op Home en vervolgens op Nieuw om de updates te bekijken.
Activiteiten 2023
HERDENKING GESNEUVELDE RIJKSWACHTER

Er werd aan onze vereniging opnieuw gevraagd om deel te nemen aan de herdenking van de gesneuvelde rijkswachter Hocké Guilloume. In het verleden ging deze herdenking door op de citadel van Luik waar deze rijkswachter werd neergeschoten.
In Eupen op de binnenkoer van het politiegebouw werd een mooi nieuw monument opgericht om de gesneuvelde rijkswachters te herdenken. In deze passende omgeving werden we door de korpschef hartelijk welkom geheten en ons de weg naar de kantine gewezen waar de koffie klaarstond.
Het protocol van de ceremonie werd ons uitgelegd en een groot aantal van onze Waalse en Duitstalige vrienden werden begroet samen met de oud-rijkswachters die talrijk aanwezig waren. De prominenten waren er en de herdenking kon in gepaste eer beginnen. Tijdens de toespraken over het verleden en de oorlog beseft je dat de tijdgeest nog niet veel veranderd is.
28 december net na kerstmis (Vrede op Aarde) en juist voor de jaarwisseling waar ieder zijn wensen uitdeelt beseft je dat de mensheid op dit vlak nog niet veel verder is gekomen en er nog veel moet gebeuren.
NOOIT MEER OORLOG werd het voornemen na de tweede wereldoorlog maar is meer dan ooit nodig.
Onze herdenking en de bloemenneerlegging verliep vlekkeloos mede op de tonen van onze trompetters en de correcte bevelen.
Wij werden bedankt voor onze aanwezigheid en samen met onze oude en nieuwe vrienden gingen we naar de receptie in de politiekantine.
Plannen voor de toekomst werden gesmeed en nieuw weetjes werden uitgewisseld en zo was het tijd om terug naar onze kazerne te gaan.
Waren present in naam van onze vereniging: Leo, Marc, Jan, Henri en Urbain.

Hartelijk dank voor het fijn samenzijn en speciale dank aan
De fotografen voor hun beeldmateriaal en Patrick Schumacher.
De organisator Dhr. Bourdoux.
De vereniging van oud-rijkswachters.
FSSPol - ASBL Anciens Gendarmes.
De leden van de mensen van Luik en de Oostkantons met als voorzitter Corman Jean-Marie.
De trompetters die we al op de opendeur in Diest mochten beluisteren.
De korpschef en de manschappen die we mochten ontmoeten.


(Tekst : Urbain Luytens - Foto’s : met dank aan ASBL Anciens Gendarmes en de individuele fotografen als Patrick Schumacher voor het doorsturen van de foto’s)

Klik op de foto hieronder en bekijk een selectie uit het beeldmateriaal.