ERFGOEDGILDE

Klik op Home en vervolgens op Nieuw om de updates te bekijken.
Activiteiten 2023
OPENDEUR PZ DEMERDAL

Enige tijd terug kwam de vraag of we bereid waren om zoals in Aarschot de opendeurdag van de politiegeschiedenis te voorzien op 10 september in Diest. Erfgoeddagen= Erfgoedgilde.
Leo en Urbain gingen naar de eerste vergadering om het hoe en waar te verkennen. Commissaris De Keizer verbaasde ons met de geplande activiteiten en de mogelijkheden die ze ons boden. Met de eerste voorstellen kozen we om onze tentoonstelling in een tijdsperiode op te bouwen. De geschiedenis van 1830 - 2002 van burgerwacht, gendarmerie, veldwachters en politie zou worden belicht.
Leo, onze expert, zou de volgorde van de uniformen bepalen. Urbain zorgde voor de omlijsting. Henri en Jan kwam aansluiten met het reilen en zeilen van de paarden gedurende deze periode. Marc onze nieuwste trofee was manusje van alles en vond dadelijk zijn draai. Willy, onze Brabantse veldwachter, en zijn broer Walter als Aalmoezenier hadden die dag hun handen meer dan vol.
Een uitnodiging naar onze collega’s politievrienden leverde de nodige voertuigen van de vroegere politie op waarvoor onze grote dank.
Ook een groot aantal mensen in allerhande uniform zegde hun aanwezigheid toe. Robert bracht zowaar een ganse politiefanfare mee.
Het feest kon beginnen. De parking voor de oldtimers liep vol onder leiding van Marc en Jan. Parkeertoelatingen voor onze deelnemers werden door Henri uitgedeeld.
Gezamenlijk een hapje en een drankje en een korte briefing en daar waren de eerste bezoekers al. Het politiegebouw was voorbehouden voor de werking van de lokale, museum en oldtimerparking, voorstelling van de nieuwste auto’s in de nieuwe kleuren, gepantserde wagens en zoveel meer.
Dan ging men naar de citadel waar de federale al hun demonstraties deden. Door de hitte mochten de dieren een extra dag verlof nemen. Ook de para’s van Diest deden demo’s en hun museum stond open voor het publiek. Drank en eetstandjes vulden het paradeplein samen met de talrijke bezoekers die de vele terrasjes bevolkten. Onder aan de citadel stond een pendeldienst die u naar de brandweer bracht die ook hun opendeur hielden met een enorm programma.
In ons museum was het al aardig druk temeer daar de jeugd een doe opdracht kreeg waarvan op ons verdiep ook eentje was. Ieder van ons was uitleg aan het geven over de tentoonstelling en om de juiste pose te vinden voor de familiefoto.
Plots vroeg de korpschef om de burgervaders van de politiezone samen met een aantal militairen en hun vrouwen een rondleiding te geven wat we met veel plezier hebben gedaan.
Het werd warmer, de kelen schor, maar we hadden meer dan genoeg eten en drinken ter beschikking. Onze politiefanfare speelde in het gebouw, buiten het gebouw, voor- en op de citadel hun marsmuziek. (Proficiat).
Zo verliep de dag en snel kwam er een einde. Afscheid van de collega’s en opruimen maar. Plots kregen we versterking van een 10-tal politieagenten en alzo was deze klus snel geklaard.
Er was nog een drink op de citadel voorzien maar de fut was al ingepakt.
Heel veel dank aan de korpschef, de politie Demerdal voor hun mooie organisatie, de samenwerking en de menselijke warmte die we ervaarden.
Dank aan de collega’s die talrijk aanwezig waren en er samen een mooie onvergetelijke dag van gemaakt hebben.
Grote dank en eerbied voor ONZE fanfare om de ganse dag uw inzet uit te blazen in deze hitte.
Erfgoedleden, fijne sfeer, max inzet, warm gevoel enorme dank : Leo, Henri, Jan, Marc en Urbain. Over uw daden zullen we nog lang napraten. We hebben onze vereniging in breedbeeld aan de bezoekers laten zien.

(Tekst : Urbain Luytens)

Klik hieronder op de foto voor de beeldmontage van de Opendeur PZ Demerdal in Diest.