ERFGOEDGILDE

Klik op Home en vervolgens op Nieuw om de updates te bekijken.
Activiteiten 2023
MEMORY 40-44 FORT AUBIN-NEUFCHÂTEAU

Op de warme nazomerzondag 3 september namen Leo en Dirk deel aan de activiteit Memory 40-44 in het fort van Aubin-Neufchâteau in de buurt van Visé. Dit is een van de vier forten die kort voor de Tweede Wereldoorlog gebouwd werden ten noordoosten van Luik om de toegang tot de Maas te bemoeilijken. Eben-Emael is het meest noordelijke van de vier. De bezetting, hoofdzakelijk bestaande uit artilleristen van het vestingregiment Luik, gaven hun weerstand pas na dagen op toen hun munitie verschoten was. Enkele tientallen Belgische militairen lieten er het leven.
De herdenking bestond enerzijds uit een kamp met re-enactment groepen uit de Tweede Wereldoorlog en anderzijds uit enkele kleine openluchtspektakels die de overgave van 1940, een aanslag door het verzet tijdens de bezetting en de bevrijding door de Amerikanen in beeld brachten. Onze gendarmen dachten zich te beperken tot een rustige controleronde maar werden al gauw meegesleurd in de oorlogsgebeurtenissen. Gezien beide wetsdienaren toch samen ongeveer 70 jaar dienst op de teller hebben, werden uiteraard mogelijkheden en een fiets gevonden om toch wat te bekomen van al die heftigheid. Weliswaar waakzaam en in onberispelijke tenue, zoals het hoort.
Onze opvallende aanwezigheid tussen al die camouflage werd erg gewaardeerd door de organisatoren. Hun fotograaf gaf ons zelf een uitgebreide fotosessie. Er werden goede contacten gelegd en ik verwacht me aan uitnodigingen voor andere evenementen. Het zal onze leden niet ontgaan bij het bekijken van de lichtbeelden dat de brigade Erfgoed zich eens te meer van haar “vaderlandsche” plicht gekweten heeft. Leve België, leve den Koning.
Met speciale dank aan Francis De Rijck voor de uitmuntende beelden / fotoshoot op en rond het fort.

(Tekst : Dirk Vanhove - Foto’s : Francis De Rijck & dirk Vanhove)

Klik de foto hieronder met onder andere de knappe fotoshoot van Francis.