ERFGOEDGILDE

Klik op Home en vervolgens op Nieuw om de updates te bekijken.
Activiteiten 2018
HERDENKING V-BOMMEN OP HET KIEL

Zondag 09/12/2018 werd er naar jaarlijkse traditie een herdenking gehouden voor de slachtoffers van de terreur van de V-Bommen op het Kiel in Hoboken.
De meest bekende V-wapens (V staat voor Vergeltung) zijn de V-1 en de V-2. Deze wapens werden op het einde van de Tweede Wereldoorlog massaal afgevuurd richting Antwerpen. Deze onbemande vernietigingstuigen, met elk ongeveer 900 kg aan explosief materiaal aan boord, waren ondermeer verantwoordelijk voor onnoemelijke burgerslachtoffers en nooit geziene vernielingen. Op het Kiel in Hoboken vielen er eveneens slachtoffers te betreuren van deze V-wapentuigen.
Volgens het draaiboek van de herdenkingsplechtigheid zouden er bloemen neergelegd worden aan de V-1 gedenksteen op de St-Bernardsesteenweg 412 te 2020 Antwerpen, de weergoden dacht er echter anders over.
Omwille van de gietende regen werd de hulde in de zaal van het Ontmoetingscentrum Nova gehouden. Alle namen van de gevallen burgerslachtoffers werden afgeroepen waarbij er telkens een boeket witte rozen werd neergelegd.
Het tweede gedeelte kon wel buiten plaatsvinden waarbij diverse organisaties en instanties bloemenkransen neerlegden aan het staartstuk  van een V-2 raket. Nadien stond er nog een uiteenzetting op de agenda van Sis van Eeckhout met een beklijvende lezing over “Het Boek der Kampen”. De man zijn vader en moeder overleefden de gruwel van de concentratiekampen.
Het was een grote eer om als Erfgoedgilde te mogen deelnemen aan deze herdenking. De organisatoren hebben werkelijk alles in het werk gesteld om er een mooie en serene plechtigheid van te maken, ondanks de verplichte improvisatie door de weersomstandigheden.
Tot volgend jaar en van harte bedankt voor de goede zorgen waarvan wij mochten genieten.

(Tekst : Jef - Foto’s : Jef)

Klik op de foto's hieronder en bekijk de foto's en het filmpje van dit evenement.