ERFGOEDGILDE

Klik op Home en vervolgens op Nieuw om de updates te bekijken.
Activiteiten 2022
HERDENKING WO II GIERLE

Onder een stralende zon vond op 15 mei 2022 de 13de editie plaats van de Gierle Memorial WW II. In het dorp Gierle, dat vereeuwigd werd in het lied : "M'n Dorp in de Kempen" van Louis Neefs, kwamen tijdens de 2de Wereldoorlog 4 geallieerde vliegtuigen neer. Drie bommenwerpers, zijnde twee B-24 Liberator en een Halifax, en één jager, een P-51 Mustang, vielen in de omgeving van het dorp.
Als piepjonge verzetsstrijder kon Boni Mellaerts een aantal piloten en bemanningsleden uit de handen van de Duitse bezetter houden. Sommigen van deze militairen vonden onderdak bij de bevolking van Gierle en werden er verzorgd, anderen werden via vluchtroutes "Lifelines" in veiligheid gebracht en terug naar Engeland gerepatrieerd. Om gezondheidsredenen kon Boni spijtig genoeg niet op de ceremonie aanwezig zijn.
Onder het goedkeurend oog van de Vleugeladjudant van de Koning, Generaal-Vlieger Vansina, en tal van militaire en civiele gezagsdragers werd eer gebracht aan alle mensen die zich hebben ingezet en hun leven in de weegschaal legden om ons te bevrijden van de gruwelijke Nazidictatuur.
Ook de familieleden van de piloot van de Halifax bommenwerper, Douglas Wood, waren zoals elk jaar aanwezig op deze memorial. Douglas Wood verliet boven Gierle als laatste zijn vliegtuig, de piloten van de bommenwerpers hielden namelijk het vliegtuig zolang mogelijk onder controle om de bemanningsleden de tijd te geven om met hun valscherm uit het toestel te springen. Nadat hij met zijn parachute in een boom was blijven hangen kwam Boni snel ter hulp en slaagde erin Wood in veiligheid te brengen net voor de patrouille van de Duitsers eraan kwam om de piloot te arresteren. Douglas Wood kon dankzij Boni en de inwoners van Gierle via een vluchtroute terug naar Groot-Brittannië overgebracht worden waarna hij opnieuw meerdere bombardements-missies ging vliegen boven Duitsland.
Een prachtige herdenking die zoals steeds tot in de puntjes werd voorbereid en uitgevoerd. Een dikke proficiat aan Paul Mellaerts, de zoon van Boni, en zijn team om er telkens weer een ontroerende en eerbiedwaardige memorial van te maken.
Onze Erfgoedgilde, dit jaar present met een afvaardiging van vier leden, is vereerd dat wij jaarlijks mogen aanwezig zijn op deze herdenking.
Graag tot volgend jaar voor de 14de editie van de WO II Memorial Gierle.

(Tekst : Jef Pets - Foto's : Walter Van den Bulck)


Klik op de foto hieronder en bekijk de beeldreportage van Walter.