ERFGOEDGILDE

Klik op Home en vervolgens op Nieuw om de updates te bekijken.
Evenementen 2023
BIJEENKOMST ERFGOEDGILDE WIEKEVORST 16/09/2023

Op zaterdag 16 september verzamelden tien leden voor onze periodieke samenkomst in Wiekevorst. Dat is een derde van ons ledenbestand. Of dat veel of weinig is, laat ik aan ieders oordeel over.
Jef gaf een zeer boeiende uiteenzetting, ter elfder ure samengesteld, over de Duitse vergeldingswapens die op het einde van de Tweede Wereldoorlog vooral in en rond Antwerpen terreur en verwoesting zaaiden. Het betrof één van de pogingen van het in het nauw gedreven naziregime om het oorlogstij alsnog te keren. Van deze tuigen, in de volksmond vliegende bommen genoemd, kwamen vooral de V-1 en de V-2 in productie. De eerste was een onbemand vliegtuigje met een zware springstoflading en de tweede was de eerste ballistische raket die duizelingwekkende snelheden en hoogtes bereikte. Op vijf minuten tijd na de lancering verpulverde het "helsche tuig" zijn doel honderden kilometers verderop. Er was geen verdediging tegen dit superwapen. Het was hoofdzakelijk de vernietiging van lanceerinstallaties en het snel naderende einde van de oorlog die deze luchtterreur tot een einde brachten. Maar meteen was een nieuw technologisch tijdperk ingeluid. Dat zouden met name de naoorlogse ontwikkelingen van bewapening en ruimtevaart aantonen.
Hartelijk dank aan Jef en ook aan Annie en Albert voor het voortreffelijke toogwerk, aan Walter voor de foto's en aan iedere aanwezige.

(Tekst: Dirk Vanhove - Foto’s: Walter Van den Bulck)

Klik op het thema van de uiteenzetting hierna en bekijk enkele sfeerbeelden van onze  september-bijeenkomst.