ERFGOEDGILDE

Klik op Home en vervolgens op Nieuw om de updates te bekijken.
Activiteiten 2022
HERDENKING VISE

Op 30 juli tekende een kleine delegatie van EG present in Visé voor de jaarlijkse herdenking van de wachtmeesters Bouko en Thill die als eerste Belgische gendarmen sneuvelden op de dag van de Duitse inval, 4 augustus 1914. Onze Gendarmerie speelde, net als in 1940, een belangrijke rol bij de bescherming van de landsgrenzen. Het was dan ook aan de Maasbrug in Visé dat beide soldaten van de wet hun noodlottige ontmoeting met de Duitse voorhoede niet overleefden. Van het detachement van vijf man, werden de drie anderen gewond. Bouko en Thill waren de eersten op de lange lijst namen van gevallen wetsdienaars in de Groote Oorlog. Hun offer was symbolisch voor de toewijding aan hun eed van getrouwheid en gehoorzaamheid.
De plechtigheid werd zoals gebruikelijk sinds het herdenkingsjaar 2014 georganiseerd door de plaatselijke vaderlandslievende verenigingen en door het solidariteitsfonds voor de politiediensten van onze vriend Gil Bourdoux. Ook de vereniging van oud-rijkswachters was aanwezig, naast de plaatselijke bestuurlijke en politieoverheden. De lichte Waalse chaos, als ik het zo mag uitdrukken, werd ruimschoots gecompenseerd door de hartelijke gastvrijheid van onder andere de plaatselijke eeuwenoude schuttersgilde. Het evenement werd afgesloten met de traditionele maaltijd bij de lokale horeca, waarna onze gelegenheidsgendarmen het mooie Maasland verlieten voor de Kempen.
Namen deel aan de erewacht: Urbain, Jan, Henri en Dirk in gendarmerietenues van het begin van vorige eeuw. Er waren ook figuranten aanwezig in recentere rijkswachtuniformen. Zo hebben we weer bijgedragen aan een mooie traditie.

(Tekst: Dirk Vanhove - Foto’s : Anciens Gendarmes asbl)

Klik op het beeld hieronder voor de fotoreeks.