ERFGOEDGILDE

Klik op Home en vervolgens op Nieuw om de updates te bekijken.
Activiteiten 2023
RAILWAY TO LIBERTY - EEKLO

In het pinksterweekend vond de derde editie plaats van Railway to Liberty. Dit originele evenement, georganiseerd door de vereniging CODUS, is niet enkel een tamelijk kleinschalige, gezellige bijeenkomst van re-enactors van Weredloorlog II maar dankt zijn faam aan de medewerking van het stoomcentrum Maldegem. Bezoekers en figuranten worden vanuit Maldegem aangebracht met een stoomtrein, compleet met Duitse luchtafweerwagen voor de locomotief. Het blijft een betoverend spektakel om de witte rookpluim te ontwaren tussen de bomen, opgejaagd door het gegil van de stoomfluit. In de namiddag vindt er een vreselijke strijd plaats tussen de terugwijkende bezetter en geallieerde bevrijders en Belgische verzetsstrijders, waarbij de aardkluiten letterlijk in het rond vliegen. De trommelvliezen worden behoorlijk op de proef gesteld. Indrukwekkend werk van de vuurwerkmakers van CODUS. Gelukkig vonden we meerdere slachtoffers van het gevecht achteraf terug in de hersteltent waar wonderbaarlijke medicijnen geserveerd worden.
Uw EG-delegatie was zeer beperkt in omvang, wat de kwaliteit niet aanvrat. Zaterdag handhaafde Albert in zijn eentje de orde. Zondag werd onze rijkswachter versterkt door een politieagent zodat we een mooie gemengde patrouille konden brengen. Een tent van ons kwam er dus deze keer niet aan te pas. Naast onze opvallende blauwe aanwezigheid die honderden verbaasde blikken van jong en oud blijft aantrekken, hadden we ook een actieve rol in het kanaliseren van het publiek. Afsluitingen zijn voor sommigen niet genoeg om te begrijpen waar hun plaats is.
Het moet me van het hart dat uw voorzitter wel bijzonder getroffen werd tijdens deze mooie zondag. Ten eerste werd er Augustijn geserveerd vermomd als een ander bier. Gelukkig had ik de list tijdig door. De veteranen onder ons zullen begrijpen hoe belangrijk dat is. Ten tweede heb ik een deel van mijn schaarse vrije tijd als officier van de spoorwegpolitie doorgebracht met....het bewaken van een overweg. Toch heb ik deze beproevingen manhaftig doorstaan, dank zij de trouwe vriendschap van Albert.
Wat ons zeker plezier doet is de gestage toename van kwaliteitsvolle Belgische levende geschiedenis. Er waren zeer mooie voorstellingen van de Weerstand en Belgische officieren 1940. Samen rond de tafel waande ik me tussen mijn grootouders 80 jaar geleden.
Hopelijk mogen we nog dikwijls de spoorweg naar de vrijheid nemen.

(Tekst : Dirk Vanhove - Foto’s : Albert Van Lierop & Dirk Vanhove)

Klik op het beeld hierna en bekijk enkele foto's van het event.