ERFGOEDGILDE

Klik op Home en vervolgens op Nieuw om de updates te bekijken.
Activiteiten 2023
OP HET APPEL

Op zondag 10/09/2023 nam ons lid Jean-Marie Spille in Hoboken deel aan de Open Monumenten Dag in Fort 8. Omwille van onze aanwezigheid op andere activiteiten op 10/09/2023 vertegenwoordigde Jean-Marie als enige de Erfgoedgilde en deed als rijkswachter mee met de vereniging van Fox Nov. Hierna zijn relaas:
“Ontvangst van de leden, gezellig weerzien met warm onthaal.
Vervolgens, en na de koffie, verzamelden alle deelnemende Rijkswachters.
Voorbereiding van de ceremonie zijn namelijk: de nieuwe benoemingen van bevorderde leden Rijkswachters tot een hogere rang-graad. Ter voorbereiding wordt een korte maar krachtige dril gehouden om vervolgens te starten met de troepenschouwing voor het oog van de Kolonel en bevelende Luitenant.
De benoemingen gaan nu van start, geheel volgens militair-protocol, bij afroep van de naam treedt de persoon aan in "geef acht " en groet de Kolonel. De nieuwe uniformstukken ter vervanging van de vorige, worden eveneens overhandigd aan iedere bevorderde Rijkswachter.
Het einde van de ceremonie wordt afgesloten met de ceremoniële defilé, iedereen lijkt tevreden ook de Kolonel die iedereen vriendelijk verzocht een drink te nemen op het terras van de Mess.
Dank aan iedereen voor zijn aanwezigheid en disciplinair voorkomen, een voorbeeld van wat toen, orde en discipline was, het dwong respect af, mooi gedaan, allemaal pure nostalgie.
In de namiddag werd iedereen uitgenodigd naar de plaatselijke schietclub te komen op de site van Fort 8, waar wij  joviaal werden ontvangen. Ter plaatse, werd ons een drankje aangeboden door onze Luitenant, gevolgd door een gezellige babbel en een kijkje in de schietstand, maar dan wel achter de schermen (voor de veiligheid uiteraard).
Een schitterende dag, zelfs ik keek ervan op, echt mooi gedaan.
Iedereen zeer tevreden én voor herhaling vatbaar, ja iedereen vond dat er eens geregeld mag geoefend worden op vlak van dril, dat kunnen wij goed gebruiken om vervolgens toe te passen wanneer dit nodig is”.


(Tekst & Foto’s : Jean-Marie Spille)

Klik hieronder op de foto en bekijk enkele beelden.