ERFGOEDGILDE

Klik op Home en vervolgens op Nieuw om de updates te bekijken.
Activiteiten 2019
20191019 HERDENKING BEVRIJDING WUUSTWEZEL

Op 19 oktober 2019 werd een herdenking gehouden naar aanleiding van 75 jaar bevrijding van Wuustwezel.
De plechtigheid ging door aan het monument aan de Kruisweg dat werd opgericht als hulde aan de 49 ste Infanterie Divisie Polar Bears, die op 21 oktober 1944 een Duitse aanval heldhaftig counterden.
De soldaten van deze Britse 49ste Infanteriedivisie droegen een opvallend kenteken. Het betrof een insigne van ijsbeer op een ijsschots. Vandaar hun naam of liever hun bijnaam : “ Polar Bears”. De divisie had in het begin van de Tweede Wereldoorlog hun onderkomen in Ijsland. De Polar Bears speelden een belangrijke rol in de bevrijding van de Noorderkempen en zo ook in Wuustwezel.
Tevens werd er hulde gebracht aan de verzetsstrijders die gevallen geallieerde piloten in bescherming namen zodat deze mensen later via een ontsnappingsroute teug naar Engeland werden gebracht. Het geheel werd muzikaal omkaderd met groepen die liedjes brachten uit de oorlogsjaren.
Onze Erfgoedgilde was er met een kleine delegatie aanwezig op deze prachtige en ingetogen herdenking. Met dank aan de mensen die deze mooie herdenking organiseerden.
Met dank aan de fotografen, de namen zijn me echter niet gekend, die bereid gevonden werden ons van het nodige beeldmateriaal te voorzien.

(Tekst : Jef - Met dank aan de leveranciers van de foto’s)

Klik op de foto hieronder voor enkele beelden van deze herdenking.