ERFGOEDGILDE

Klik op Home en vervolgens op Nieuw om de updates te bekijken.
Activiteiten 2023
OPENING MUSEUM LIBERATION GARDEN LEOPOLDSBURG

Voor deze opening werd beroep gedaan op onze Rijkswachters tweede wereldoorlog om de genodigden te begeleiden. We kwamen samen in onze aangepaste uniformen voor deze gelegenheid om met onze commandowagen (De Beast) naar het gebeuren te rijden. Onze planning was al vooraf besproken zodat we het terrein ter plaatse konden bekijken daar er die dag ook een nieuw circulatieplan in voege ging, dit naar aanleiding van de opening.
Daarna was er nog een briefing met alle betrokkenen voor de VIP-parking, pers parking, minder validen, genodigde parking en het verloop van de dag in ieders opdracht. Wij stonden in voor de begeleiding van de genodigden naar de hoofdingang. Het waren ambassadeurs van verschillende landen. ministers en politiekers, lokaal en federaal. Topmilitairen van alle mogelijke eenheden.
Pers van kranten en tijdschriften en verscheidene TV stations. Verder ook nog vele andere genodigden, bekende en minder bekende.
Onze opstelling was zoals het betaamd en ieder was op tijd in het cultuurhuis waar elke genodigde zijn toegangsbadges kreeg en de academische zitting kon starten.

Doelstelling museum
De Westhoek is vooral gekend door de oorlog 1914-1918.
Er was nood aan de gebeurtenissen van de oorlog 1940-1945.
De Oosthoek, met name Leopoldsburg is al decennia lang gekend als Soldatendorp.
Het feit dat hier de oorlogsjaren zeer goed gekend zijn en Leopoldsburg op Liberation-route ligt welke hier een grote rol heeft gespeeld.
Het grote aantal oorlogskerkhoven in de buurt (28) speelt mee om hier een museum op te richten. Tevens zijn er in de buurt 4 grote vakantieparken en is er nood aan bijkomende attracties voor het groeiend toerisme in Limburg en zeker op dit vlak.

Van deze gelegenheid konden de helpers gebruik maken om de inwendige gendarme terug te voeden. Na onze nieuwe opstelling konden we de groep begeleiden naar het gloednieuwe museum.
Na de lintdoorknipping en de nodige toespraken kon men een blik en zelfs meer werpen in het museum. Zeker een aanrader voor een bezoek!
Hierna volgde een receptie met eigen bier en drank en kon men rustig en uitgebreid bijpraten. Bij het buitengaan kreeg ieder nog een mooie attentie zodat dit bezoek niet rap zal vergeten zijn.
Weer een mooie ervaring rijker voor onze vereniging, daar we ons ruimschoots konden tonen aan de aanwezigen.
Heel veel mensen begroeten ons die dag als: De Gendarmen van de Grote Rappel van onze deelname.
Fijne dag, mooi museum fijne ontvangst = geslaagde dag.
Dank aan het gemeentebestuur, de mensen van museum en al onze vrienden die we weer mochten ontmoeten. Tot de volgende maal!


(Tekst : Urbain Luytens - Foto’s : Jean-Marie Spille - Martens Henri & Jan)

Klik op het beeld hierna en bekijk enkele foto's van onze deelname.