ERFGOEDGILDE

Klik op Home en vervolgens op Nieuw om de updates te bekijken.
Activiteiten 2023
OOGSTFEESTEN ABDIJ BONNE ESPERANCE - ESTINNES

Het weekend van 19 en 20 augustus 2023 werden ook dit jaar weer de oogstfeesten gevierd in de abdij de Bonne Espérance (Goede Hoop) te Estinnes, nabij Binche, provincie Henegouwen. Met vijf personen namen we deel aan deze activiteiten aldaar als politioneel decorum : Marc Moors als onderluitenant van de Rijkswacht periode interbellum, Urbain Luytens, Jan en Rik Martens als onderofficieren van de Rijkswacht - interbellum periode en Leo Buts als Rijkswachter periode 1960 met de Battle Dress en omdat het zo warm was in hemd met een armband waarop de graad werd gedragen.
Warm was het er zeker, toch vanaf zaterdag namiddag. Dat vereiste voldoende hydratatie waarbij het speciaal bier van de abdij ruim voldeed. Eten was ons gegund door de organisatie in de vorm van enkele snacks/frieten of braadworst/hamburger, met daarbij nog de nodige drankbonnetjes.
Over gans het domein van de abdij en de hoeve stonden tal van standjes van lokale producenten opgesteld : kas, bier, bereide voedselmaaltijden, smeden, handwerkers, etc. Eveneens waren oldtimer - auto’s en tractoren zelfs nog met stoommotoren - al dan niet werkend - tentoongesteld.
Een begeleid bezoek aan de (dringend) te restaureren abdijkerk was eveneens mogelijk. Zondag na de misviering van 10 uur waren eveneens een groep jachthorenblazers aanwezig bij het uitgaan van de kerk.
Ook de Waalse collega’s van de Rijkswacht waren met een kleine tentoonstelling en enkele oude voertuigen aanwezig. Evenzo was een locatie gewijd aan de brandweer met oude voertuigen.
’s Avonds vond dan in de grote evenemententent een ‘bal populair’ plaats. Een fanfare van lokale oorsprong had reeds in de namiddag wat ten beste gegevens, maar niet zozeer iets overweldigends. Tot dan ’s avonds zij zich omtoverden tot een heuse elektronische band op het groot podium van de tent. Dat was wel overweldigend !
Nachtelijke accommodatie werd ons verschaft in de lokalen voorzien voor retraites. Kamers met stapelbedden, meestal voor een viertal personen, waren per figurantengroep voorbehouden. Deftige Wc’s en douches waren op de gang voorzien. De zondag ochtend kregen ook alle ingeschreven deelnemers een hartelijk ontbijt in een mooie gotische zaal. Op zich al de moete waard om te zien !
Geslaagd weekend ook vanwege de organisatoren ons zo meegedeeld m.b.t. onze aanwezigheid !

(Tekst : Leo Buts)

Klik op de groepsfoto hieronder voor het beeldverslag.