ERFGOEDGILDE

Klik op Home en vervolgens op Nieuw om de updates te bekijken.
Activiteiten 2019
20190824-25 UN PARFUM DE MOISSON A L’ ABBAYE

Op dit feest van de champetter werden we uitgenodigd door William Hacardiaux, een ex-rijkswachter, en Michel Wanty, de organisator van het gebeuren. De locatie van het evenement betreft een reusachtige abdij die is opgericht in 1125 en zich uitstrekt over 4500 hectare. De abdij is momenteel geklasseerd. We hadden het unieke voorrecht om in het internaat van de abdij te logeren.
Bij aanvang kregen we een korte briefing wat er stond te gebeuren en wat er van ons werd verwacht. Aansluitend kregen we een interessante rondleiding van William.
De streekproducten worden er hoog in het vaandel gedragen en de verscheidenheid ervan  is enorm.
Van kaas tot salami, biefstuk van de befaamde wit-blauwe dikbillen tot de specialiteiten van schapen, varkens, kippen, vissen en nog zo veel meer.
Streekbier, streek jenevers, fruitsap samenstellingen, braambessen, streektaarten, mousserende wijnen en champagne en nog zoveel meer.
Men kon er oude tractoren en landbouwmachines bewonderen en sommigen zelfs aan het werk zien.
Oldtimers, rommelmarkt paarden dressuur, roofvogeldressuur, woonwagens, miniatuurtreinen, paardenkoetsen boomslepers, hooipersers en vele dingen waarvan wij zelfs het bestaan niet van kenden. Er was tijd te kort om alles grondig te ontdekken.
De jachthoornblazers en fanfaregroepen van Binche lieten zich van hun beste kant horen.
Oude ambachten en een tentoonstelling in de oude kerk alsook in de abdij brachten ons terug in de tijd van toen.
De paardenstallen, de enorme tiende schuur de oude werkplaatsen en gebouwen bracht ons in vervoering. In dit feeërieke kader kwamen onze oude rijkswacht-uniformen volledig tot hun recht, het was alsof we met een tijdscapsule terug in het verleden waren gecatapulteerd.
Op de vele rustplaatsen en terrasjes kregen we vele vragen over ons uniform en over de “Gendarmerie”.
Onze Waalse collega’s waren ook zeer talrijk aanwezig en wat resulteerde in menige aangename ontmoetingen gedurende dit weekend.
Heel veel dank aan mijnheer Michel Wanty voor het warme en onbeschrijfelijke mooie weekend.
Enorm veel dank aan Myriam en William voor de uitnodiging, het warme onthaal en de goede zorgen waarvan we het hele WE werden omringd.
We hopen dat we volgende editie weer van de partij kunnen zijn.

(Artikel : Urbain Luytens - Foto's : Erfgoedgilde & Laurie Diricq)

Klik op de foto hieronder en bekijk enkele beelden van het evenement.