ERFGOEDGILDE

Klik op Home en vervolgens op Nieuw om de updates te bekijken.
Activiteiten 2023
SPLENDID 44 - WERELDOORLOG II EVOCATIE - LEOPOLDSBURG

Op zaterdag 29 en zondag 30 april nam een kleine delegatie van de Erfgoedgilde deel aan het evenement Splendid 44 in Leopoldsburg. Zoals de naam suggereert, is dit een zeer mooie evocatie van de Bevrijdingsdagen aan het einde van de Tweede Wereldoorlog. Figuranten in Amerikaanse, Duitse en Britse militaire uniformen, maar ook groepjes Belgische en Poolse strijders en zelfs een vervaarlijk echt uitziende en pratende Russische officier. De verzameling voertuigen was indrukwekkend. Aan milieunormen mag je natuurlijk niet denken.
Als ik het heb over een kleine delegatie dan bedoel ik natuurlijk enkel de kwantiteit die ruimschoots gecompenseerd werd door de kwaliteit. Niemand minder dan vader en zoon Van Lierop sloegen hun tent op in het groen van het militaire domein, tussen de in verschillende staten van aftakeling verkerende gebouwen. Hoe ze met z'n tweeën die grote tent recht kregen, blijft een van de EG-mysteries hoewel de feilloze en gemoedelijke samenwerking van beiden legendarisch is. Albert figureerde als rijkswachter-weerstander van de Witte Brigade Fidelio en Philippe als een piekfijn uitgedoste Canadese infanterist.
Het was geen massaevenement met een overrompeling maar de sfeer was uitstekend, het weer redelijk clement naar Belgische voorjaarsnormen en EG blonk weer uit in degelijkheid en originaliteit. Dank aan Beir en Philippe en de leden die hen met een bezoekje verblijdden.

(Tekst : Dirk Vanhove - Foto’s : Dirk Vanhove & Albert Van Lierop)

Klik op het beeld hierna en bekijk enkele foto's van onze deelname.